Publik

SM-veckan – avgörandets ögonblick

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Sveriges Television (SVT) är sändande bolag.

SM-veckan genomförs vanligtvis två gånger per år, vinter och sommar, på olika orter i Sverige.  Under en veckas tid genomförs svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad eller huvudor med syftet att öka intresset för svensk idrott och dess olika grenar samt att öka SM-tecknens status.  

Genom SM-veckan vill vi också få ett ökat intresse för svenska mästerskap och visa upp svensk idrotts bredd genom att samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang, en idrottslig folkfest för värdstaden och dess besökare.

Följ SM-veckan på SVT och SVT play. Du kan också följa SM-veckans alla aktiviteter på Facebook, Twitter och Instagram.  (@smveckan och #smveckan)
Hitta mer information om SM-veckan i Malmö via SM-veckan sidan.

SiM-sm 2019, lindängsbadet, 28 juni - 2 juli

Klasser/grenar 
Dam och herr tävlar i: 50 m, 100 m, 200 m, 400 m, 800 m och 1500 m Frisim; 50 m, 100 m och 200 m bröst-, rygg- och fjärilsim samt 200 m och 400 m medley.
I lagkapper finns grenarna 4x100 m och 4x200 m frisim samt 4x100 m medley för damer respektive herrar. 

Så funkar det 
Det finns fyra olika simsätt: frisim, ryggsim, bröstsim och fjärilssim samt medley där man simmar alla fyra simsätt efter varandra. Tävlingar arrangeras i kort (25 m) och i lång (50 m) bassäng. SM på sommaren simmas i lång bassäng. För att få delta i SM ska givna kvaltider ha uppnåtts. Försök simmas på förmiddagen. De 16 bästa försökstiderna kvalificerar sig till final (gäller sträckor upp till 200 m) där de 8 främsta når A-final och de på plats 9 till 16 når B-final. På 400 m frisim och 400 m medley simmas ingen B-final. 800 m och 1500 m frisim samt lagkapper simmas i direktfinaler, det vill säga de föregås inte av några försökstävlingar. 
För tredje gången inkluderas även ett antal grenar inom parasimning i SM-tävlingarna. På 50 m och 100 m simmar parasimmarna både försök och final medan distanser på 200 m och 400 m simmas i direktfinal. I paraidrott är deltagarna uppdelade i 14 klasser, men i para-SM kommer simmarna att tävla mot varandra oberoende av vilken klass de tillhör tack vare ett särskilt poängsystem. I försöken simmar parasimmarna blandat med övriga deltagare. De åtta parasimmare som har högst poäng går vidare till final. I en separat parafinal vinner simmaren med högst poäng. Direktfinal innebär att alla deltagare delas upp i heat och simmaren med bästa poängen vinner oavsett vilket heat de simmat i.
 
Visste du att…
... flagglinorna ovanför simbassängen är till för att berätta för ryggsimmaren hur långt det är kvar till vändning/målgång?
... du får bara simma 15 m under vattnet i ett tävlingslopp? I bröstsim får det bara vara ett arm- och ett bentag under vattnet
... simning har varit OS-gren sedan de första olympiska spelen i Aten 1896?
... om du kan hoppa i på djupt vatten så att huvudet kommer under ytan, ta dig upp till ytan och simma 200 m varav 50 m på rygg räknas du som simkunnig?
... cirka 39 000 barn tar simmärket Baddaren blå varje år?