Text: Johan Lindberg

 

Jan Bidrman - en mångsysslande globetrotter

Född i Rakovnik, Tjeckoslovakien men växte upp och startade sin simmarkarriär i den lite större grannorten Kladno. Här representerade Jan det tjeckiska landslaget på olika nivåer under åren 1980 - 1985. På åttiotalet fanns ju fortfarande den s k järnridån som skiljde öst från väst och det var därför ett ganska drastiskt beslut som Jan och hans simmarkompis Miroslav tog när de, i samband med en tävlingsresa till Sverige tidig höst 1985, bestämde sig för att stanna kvar i Sverige. 

Den tjeckiska politiska apparaten satte förstås igång operation övertalning och försökte förmå de båda simmarna att ta sitt förnuft till fånga och återvända hem. Bland annat skickade de hit de bådas föräldrar och medan Miroslavs föräldrar var oroliga för sin egen situation efter sonens avhopp var Jans föräldrar av en helt annan åsikt. De önskade Jan all lycka i den nya, fria världen. Och så blev det att Miroslav åkte hem medan Jan blev ensam kvar. 
Jan kunde knappast ha hamnat i en bättre miljö än i Malmö. Full uppbackning från föreningen och inte minst från dåvarande konsulent Paul Alfons som drog ett stort lass både vad gäller kontakter med diverse myndigheter och vad det gäller den sociala biten där Jan fick en introduktion till det svenska julfirandet. Även de nya simmarkompisarna i Malmö ställde upp helhjärtat och samlade ihop till startpaket från Ikea och hjälpte till med svenska för nybörjare mellan loppen på tävlingarna.
Med lokalsinnet var det väl sådär och till en början var den enda fasta orienteringspunkten simhallen på Regementsgatan. Allt utgick från denna nollmeridian och om Jan skulle förflytta sig t ex från studentfest på Erikslust till lägenheten på Kroksbäck så gick vägen via simhallen även om sträckan då blev dubbelt så lång.

Träningsmässigt var Jan van vid tuffa tag från tiden på andra sidan järnridån och tillsammans med Stefan Persson räknades det många kakelplattor i Simhallsbadet. Med en tränare som Greg Connell som tidigt räknat ut att enklaste vägen att nå snabba framgångar var att satsa på de längre distanserna så var det en tidvis rent brutal träningsmängd som konsumerades. En s. k. Hell-week bestod av 25-30000 meter i basängen, dagligen! Vid ett tillfälle när det skulle simmas en serie om 100 x 200 m fick Jan ont i armbågen efter ca 20 st. En normal simmare hade nog lyckats kravla sig upp på kanten för att se resten av passet på torra land men inte Jan inte. 
- Jag kör resten benspark, deklarerade Jan och så blev det. 
De träningsmängderna krävde också ett energiintag av dignitet. Ett av favoritmellanmålen var mackor. Men mackor på Jans vis innebar att man skivade ett helt franskbröd på längden och sedan fyllde det med diverse godsaker. Allt för egen konsumtion. Under ett träningsläger på hemmaplan fick restaurang Elysée stifta bekantskap med den ständigt hungrige Jan och sällan har väl så många skålar med kött och pommes frites burits fram till fonduen i vinterträdgården. 

Redan 1986 debuterade Jan för MKK i SM-sammanhang och som den allroundkunnige simmare han var, blev huvudgrenarna 200 m och 400 m medley. Han simmade även hem SM-segrar på 200 m av såväl fjärilsim som ryggsim och bröstsim och var självklart en viktig kugge i många lagkappssegrar för MKK. Totalt blev det inte mindre än 29 SM guld till Jan. Framgångarna i bassängen ledde så småningom till att Jan blev högaktuell för OS 1988 och för att kunna representera Sverige var han tvungen att slå ett rekord till - snabbast till svenskt medborgarskap. Det lyckades både med medborgarskapet och OS-uttagningen men tyvärr satte det tjeckoslovakiska förbundet stopp för Jans deltagande i Seoul och han fick se tävlingarna från läktarplats. Ett år sedan föll den berömda muren i Berlin och resten är som man säger historia. 
Jan var fri att representera Sverige vid internationella mästerskap och det blev EM 1989 i Bonn, VM i Perth 1991 och slutligen OS i Barcelona 1992. På vägen hann Jan även med att slå ett Europarekord på 400 medley i kortbana vid SM i Malmö 1989. Tiden var 4.12,97 och det finns numera ett hotellrum uppkallat efter Jan på Sport Hotel Sletist i Kladno, Tjeckien. Rummet har nummer 4.12.97 och kallas för "Jan Bidrman". Bland övriga stjärnor som gett namn åt rummen på hotellet hittar vi Frantisek Pospísil och Martin Procházka men dessa har mest sysslat med fruset vatten då de var hockeyspelare under sina karriärer. 
Jan simmade sig också till ett stipendium på University of Nebraska-Lincoln och tränade där under de sista två åren av sin aktiva simmartid.

Efter att ha avslutat sin simmarkarriär i Nebraska 1992 tog Jan steget upp på kanten och påbörjade en tränarkarriär som ännu är igång. Första jobbet var som assisterande tränare för University of Nebraska-Lincoln där han bland andra coachade en sydafrikanska vid namn Penelope Heyns. Det sammarbetet fungerade så bra att Jan blev tränare för det sydafrikanska landslaget vid OS i Atlanta 1996. En tävling som resulterade i dubbla bröstsimsguld för Penny Heyns och en bronsmedalj på 100 m ryggsim för landsmaninnan Marianne Kriel. 
Sedan 1997 har Jan verkat som tränare i Calgary, Kanada. Först för Calgary Swim Center och sedermera för Calgary Academy for Swimming Excellence. Jan har även varit tränare för Kanadas landslag vid ett flertal internationella mästerskap som OS 2000 i Sydney, OS 2004 Aten och OS 2008 i Peking. Jan har också varit tränare för Kanada vid ett flertal VM som 1998 i Perth, 2001 i Fokuoka och 2003 i Bracelona.