Text: Magnus Lennartsson

Jonas Persson
- Europamästaren i lagkapp

Jonas Persson är tveklöst en av Malmö Kappsimningsklubbs mest framgångsrika simmare genom tiderna på internationell nivå, med individuella meriter som toppas av en semifinalplats på 100 frisim vid OS i Peking 2008.

Intressant att notera är att Jonas tid i semifinalen 2008 hade räckt till ett brons i samma gren 4 år tidigare vid OS i Aten 2004!
Jonas har dessutom som ende simmare i föreningen vunnit en guldmedalj i lagkapp (4x100 frisim) i 50m bassäng. Detta skedde i Eindhoven 2008 och Jonas var dessutom den som fick avgöra lagkappen genom att simma sista sträckan! 
2008 var Jonas bästa år i karriären men han fick sitt stora nationella genombrott redan 2002 när han vann 200 frisim (50m bassäng) på Svenska Mästerskapen i Landskrona. Denna titel behöll han sedan i fem raka år, med andra ord vann han sträckan fenomenala sex raka gånger!
2004 var första gången som Jonas representerade seniorlandslaget i 50m bassäng, det blev på Europamästerskapen i Madrid - ett mästerskap där han fick sällskap av ytterliggare 5 simmare från Malmö Kappsimningsklubb.
Han var mycket nära en lagkappsplats redan till OS i Aten 2004 men lyckades inte kvalificera sig. Detta var en stor besvikelse men 4 år senare fick han sin revansch!
Jonas genombrott kom i Malmö Kappsimningsklubb men han hade sedan en mycket bra utveckling i sin karriär, inte minst som lagkappssimmare under sin tid som simmare på University of Tennessee i USA. 
Han har efter egen avslutad elitkarriär tagit steget till att satsa på en tränarkarriär inom simningen och han arbetar nu som Head Coach på University of Toledo, en anmärkningsvärd prestation även det! Jonas blev under åren som gick, precis som Martin Gustavsson, mer och mer en förebild för många simmare i föreningen med sin positiva inställning och sin ansvarskänsla för att få hela teamet att prestera på topp!