Text: Magnus Lennartsson


 

Martin Gustavsson
- 34 individuella guld på Svenska Mästerskapen

Martin Gustavsson lyckades under sin karriär med början år 2000 och fram till 2008 vinna smått otroliga 34 individuella SM-guld, samtliga i diciplinen bröstsim! Han är med den noteringen den simmare i Malmö Kappsimningsklubb som vunnit flest titlar genom tiderna. 

En stor del av hans framgångar berodde på en enorm vilja att vinna samt en bländande bröstsimsteknik.
2000 vann alltså Martin sina första titlar individuellt men ett speciellt lagkappsguld gladde både honom och föreningen minst lika mycket. Malmö Kappsimningsklubb vann nämligen det tredje milleniets första titel vid ett svenskt mästerskap när det blev seger på 4x50 medley vid tävlingarna i Stockholm! Martin tog såklart hand om bröstsimmet i denna spännande lagkapp. 
Martin trivdes väldigt bra i bassängen i Stockholm, det visade han återigen 2003 när det var dags för ett nytt SM i huvudstaden. Han gjorde då ett av sina absolut mest väldisponerade och tekniskt riktiga lopp i karriären när han presterade 2,07,66 på 200 bröstsim, den 10:e bästa tiden i världen genom tiderna! Denna tid stod sig som svenskt rekord under många år till Erik Persson lyckades slå det.
Martin hade även stora framgångar internationellt och simmade bland annat två OS för Sverige, i Sydney 2000 samt i Aten 2004. Som bäst blev det en semifinal på 200 bröstsim. 
Han var dessutom nära att få simma ett tredje OS 2008 men blev dessvärre sjuk på uttagningstävlingen.
På VM i Barcelona 2003 var Martin Sveriges bäste herrsimmare sett till de resultatmässiga prestationerna som gjordes, han var bland annat nära en finalplats på 200 bröstsim!
Martin var definitivt en av de mest allround bröstsimmarna i Europa under flera år. Vid Europamästerskapen i Madrid 2004 var han den enda herrsimmare som lyckades ta sig till final på samtliga distanser (50-100-200 bröstsim).
En av Martins styrkor var att kunna prestera på toppen av sin förmåga när det kom till lagkapper! Trots att bröstsimmet var hans starkaste simsätt vann han även flera guldmedaljer i den erkänt coola lagkappen 4x200 frisim med sitt klubblag. Han blev under många år en viktig kugge både i klubblaget och i landslaget och har även tagit ett flertal medaljer just i lagkapp även på internationell nivå bland annat vid ett flertal Europamästerskap både på 25m samt 50m bassäng. 
Martin blev på detta sätt en förebild för många simmare i Malmö Kappsimningsklubb under en lång och framgångsrik period i föreningens historia! När Martin var med som en av fyra i ett lagkappslag visste man att det skulle bli full fart och 100% inställning.