Om oss

Malmö Simsällskap stiftades 1869 och är Malmös äldsta idrottsförening. Malmö Simsällskap driver simskola och simhopp. Vår systerklubb Limhamns Simsällskap bedriver liknande verksamhet, med den skillnaden att man driver babysim istället för simhopp. En gammal önskedröm och tanke blev i januari 1982 verklighet, då beslut togs att simmare och hoppare från Limhamns Simsällskap och Malmö Simsällskap skulle tävla på SM- och JSM-nivå under det gemensamma namnet Malmö Kappsimningsklubb (MKK). Det innebär att från 1993 har all tävlingsverksamhet bedrivits i Malmö KK och all breddverksamhet i MS och LSS.


LIVSSTIL, SUNT LEVERNE

Ett sunt och livslångt förhållande till vatten

Vi vill dela med oss av glädjen och tryggheten i att kunna simma och ha kul i vatten. Fysisk aktivitet sätter fart på positiva krafter i kropp och själ. Lite eller mycket – all rörelse är bra. Bara 30 minuters rörelse, då och då, gör stor skillnad för din hälsa och ditt humör.
Många drömmer om att kunna känna sig friskare, piggare, starkare eller slankare. Du som tänker att vägen till bättre hälsa verkar alltför svår har anledning att ge dig själv en ny chans. Forskning visar nämligen att även måttlig simmotion ger stor utdelning.

Kroppen älskar rörelse

Våra kroppar är byggda för rörelse. När du rör dig kommer ditt system i gång, som en motor. Det händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare.
Blodcirkulationen ökar och cellerna kan ta upp mer syre. Kroppen tar då lättare hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner, som till exempel adrenalin och kortisol. Mindre stresshormoner avlastar hjärtat och förbättrar både humör och sömn.

Hjärnan blir också glad

Hjärnan påverkas också på flera sätt av fysisk aktivitet i vatten. Bland annat frigörs så kallade signalsubstanser, som exempelvis dopamin och serotonin, som motverkar depression och smärta. Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan förbättras genom nybildning av nervceller i hippocampus, ett område för minnet. Endorfiner, som ibland kallas kroppens eget morfin, frigörs vid fysisk aktivitet och kan hjälpa dig att känna dig nöjd och belåten.

Studier visar att den mentala prestationsförmågan ökar om man börjar simträna regelbundet, även om man har ett stillasittande arbete. Det beror på att blodcirkulationen i hjärnan förbättras, vilket påverkar hjärnans arbetskapacitet och förmåga att lösa problem.

simMotion lönar sig väl

Nya studier visar resultat som innebär goda nyheter för alla nybörjare. Regelbunden simmotion motverkar många av de vanligaste hälsoriskerna som vi utsetts för. En annan god nyhet för alla som vill förbättra sin hälsa är att även måttlig simmotion lönar sig väl. Det viktigaste är att den är regelbunden. Kondition är en färskvara och regelbunden motion ger snabbt effekt. De positiva effekterna från simträningen får du oavsett ålder eller träningsvana, så det är aldrig för sent att komma i gång. Eller börja om.

Låt oss börja med att avliva en myt: Du förbränner inte färre kalorier i vatten, bara för att det är kallt och du inte känner att du svettas. Tvärtom. Om vattnet är kallt förbrukar kroppen extra energi på att hålla sig varm. I vattnet får du faktiskt gratis kaloriförbränning som du knappt känner att du behöver jobba för. Om du simmar på rätt sätt tränar du dessutom ditt kretslopp och alla stora muskelgrupper och förbränner därmed ännu fler kalorier.

Du blir också smidigare av att simma, i synnerhet när du simmar bröst- och fjärilsim. Den största fördelen med simning är dock att det är en extremt skonsam motionsform. Skaderisken är i stort sett lika med noll och därför lämpar sig simning bra för personer som är skadebenägna.

Börja med 30 minuter simning i början

Det allra bästa sättet att komma i gång är att minska stillasittandet. Försök att komma igång med att simma minst 30 minuter till en början. Vad du än väljer för simstil ska det helst kännas något ansträngande. Du ska bli lite varm, så att pulsen och andhämtningen ökar, men så att du fortfarande kan prata normalt. Det måste inte vara 30 minuter sammanhängande simining. Två 15-minuterspass går också bra, med en stunds vila emellan.

Tips för att komma i gång

  • Skaffa motivation! Fundera igenom vad du vinner på att komma igång med ett mera sunt och hälsosamt leverne.
  • Prova dig fram. Simträna på det sätt som du trivs med och som känns bra. Låt kroppen vänja sig vid den ökade aktiviteten. Börja med korta stunder och låg intensitet. Öka sedan successivt.
  • Plocka fram kalendern om det är en hjälp. Planera in tid för simmotion, men försök att göra det till något roligt och inte till ett dåligt samvete.
  • Stäm träff med kompisar! Det är alltid lättare att komma i väg med lite draghjälp. Bli inte för träningsfixerad, utan njut och må bra. Det viktigaste är att simmotionen är regelbunden.

Ge inte upp

Det kan det vara motigt att simma när man är trött och inte på humör. Om du försöker att träna ändå känns det oftast mycket bättre efteråt. Eller kanske det blir roligare om du får sällskap av en kompis?

Västra Götalandsregionen rekommendationer

Läs mer om Västra Götalandsregionen rekommendationer för fysisk aktivitet
Rekommendationer för fysisk aktivitet, barn och ungdom
Rekommendationer för fysisk aktivitet, vuxna